Lárvás állatok. Trochofóra

Hogyan lehet a beköpött állat beléből eltávolítani a légylárvát? - Macskák - echoofdalriada.hu

Brehm: Az állatok világa / Az ázsiai házisertések

Teljes szövegű keresés Hosszúkás, vagy tojásalakú testükhöz a fejük többé-kevésbbé függélyesen elhelyezett és többnyire a szemekig behúzható az előtorba.

A rövid és bunkóval végződő csápok a homlok alatt, kissé a szemek alatt és között erednek.

lárvás állatok

A család legtöbb képviselőjénél, a tulajdonképpeni szalonnabogarak kivételével, a homlokon kis, némelykor csökevényes fiókszemet találunk. A lábak rövidek, a lábfejízek száma öt.

A szalonnabogarak részben virágokon sürgölődnek, másrészt dögön, éléskamrákban és házakban találhatók. A közönséges szalonnabogarat Dermestes lardarius L.

A trochofóra lárvák a tapogatós—csillókoszorús állatok mindegyikére jellemzőek, de ezen kívül is gyakori. Így a nyelesférgekpuhatestűekgyűrűsférgekormányosférgekfecskendőférgekzsinórférgekpörgekarúaklárvás állatok és még egy sor más gerinctelen állatcsoport között teremti meg a törzsfejlődési kapcsolatot. A trochofóra lárva léte szemléletesen mutatja, hogy a testüreges állatok Coelomata nagyobb része egyetlen közös ős leszármazotta lehet. Mind az ősszájúmind az újszájú anatómia levezethető belőle, mivel a hasi oldal közepén elhelyezkedő szájat a test végén lévő végbélnyílással köti össze az emésztőrendszer. Elöl rövid nyelőcső, majd tágas gyomor következik, végül a belek, az utóbél, majd a végbélnyílás következik.

Lárvás állatok előtort néhány kisebb sárgás folt díszíti. A szalonnabogár éléskamrákban. Lárvája kétszer olyan hosszú, mint lárvás állatok bogár, barna hosszú szőrözetéről és testvége két végtüskéjéről könnyen felismerhető, nagyon fürge, hat rövid lába és kitüremkedő alfelével lökésszerűen vagy csúszva változtatja helyét. Szalonna, sonka, szárított hús, sajt, mindenféle természeti tárgyak, állati bőrök és prémek a szalonnabogár lárvájának tartózkodási helyei, megtalálhatók azonban még galambdúcokban és a szabadban állati hullákon is.

Sajton és szalonnán csak a felületen élnek és csak bábozódás előtt hatolnak mélyebbre. Ami a bogár fejlődését illeti, ismeretes, hogy megfelelő körülmények mellett a peték lerakása után öt hétre már teljesen kifejlődtek a lárvák, bábállapotuk csak néhány napig tart és így hat hét alatt végbemehet a teljes kifejlődés.

Néhány nyári hét tehát elegendő ahhoz, hogy egy szép természetrajzi gyüjteményt barna ürülékkel szennyezett, összerágott halommá változtassanak.

Értékes prémet és bőröket kilyukasztanak és értéktelenné tesznek a lárvák, éppúgy állandó felügyelet alatt tartandó az éléskamrákban a szalonna és a sonkák, mert bebizonyosodott, hogy azok papirosba csomagolása nem elegendő óvszabály, a bogarak ugyanis kívül rakják le petéiket, az lárvás állatok kikelő lárvák pedig a legkisebb réseken keresztül furakodnak be.

lárvás állatok teniosis gyermekeknél

Nálunk még többféle szalonnabogár fordul elő, ezek felül többnyire feketék vagy szürkésfeketék, alul pedig sűrű, testhez símuló szőrözettől fehérek.

Ezeket a szabadban találjuk, többnyire állati hullák alatt. Felül fekete és alul vörösesbarna a kétszínű szalonnabogár Dermestes bicolor F. Egy ízben egy hajókormány szalmiákhordóiban nagymennyiségű Dermestes vulpinus F. A szűcsbogár Attagenus pellio L.

Feketésbarna, mindegyik szárnyfedője közepét pedig apró ezüstfehér szőrfolt díszíti. Homloka közepén fiókszemet találunk, száját a melltő nem takarja be lárvás állatok középső csípője egymás mellett áll.

Navigációs menü

A szűcsbogár a szabad természetben csatangol, nyári lakását a galagonya, gyöngyvessző és más növények virágzatában rendezi be, itt ártatlan életet él, rovartársait nem bántja, testét pedig a virágpor többnyire teljesen beporozza. Kevésbbé szívesen látott vendég azonban, amikor lakásainkba, éléskamráinkba állít be, ahol az lárvás állatok láthatjuk, amint a szabadba igyekszik kijutni.

Itt gyakran csúszik le, a hátára esik és sokat kínlódik, amíg rövid lábával feltápászkodik, lárvás állatok kiterpeszti szárnyfedőit, mintha repülni akarna, jobbra-balra forgatja testét, amíg egyensúlyozásával megfordulhat. A szűcsbogár kártékonysága kétségenkívüli, lárvás állatok hatlábú lárvája falékony, külsőleg a szalonnabogár lárvájára hasonlít, de testvégén nincsenek kampói, felületét hátrafelé hajló rövid sárgásbarna szőrözet fedi, testvégét pedig még egy tincs hosszabb szőrözet díszíti.

Testének elülső részét kissé behúzva, ez a lárva is lökésszerűen csúszik előre.

Lakóhelyéül nyers és feldolgozott állati bőrök, szőrme, párnázott bútorok, gyapjúszőnyegek és hasonló tárgyak szolgálnak, ami azonban nem zárja ki, hogy más helyeken is ne találkozzunk vele, pl. A múzeumbogár Anthrenus museorum L.

Erősen nagyítva. A társaság harmadik tagja a múzeumbogár Ankilostomiasis tojások museorum L. Feje majdnem teljesen az előtorban fekszik, csak felsőajka áll ki, csápja nyolcízes, utolsó két íze pedig bunkóvá kiszélesedett; tarkóján szintén nem hiányzik a fiókszem. A csinos kis bogárka 2.

Furcsa kinézésű, 5 mm hosszúra növekedő lárvája hátát különféle alakú, fogas és tüskés szőr és serte fedi, melyek a test oldalán csomósan tömörülnek, a potrohvégen pedig hosszabb szőrcsomót alkotnak. Ha a lárvát ingereljük, az úgy viselkedik, akárcsak egy kis sündisznó, felborzolja szőrruháját, ami az őt megközelítő portetvek, atkák és más állatok elleni védekezésre jó szolgálatot tehet.

lárvás állatok

Ezt a jelenséget különösen az Anthrenus claviger Er. Egy ilyen lárvát üveglapra helyezett, ami különösen bosszanthatta, mert a síma felületen sehogysem tudott elszaladni és így szőrcsomóit lárvás állatok felborzolva tartotta, a farokszőröket pedig rázogatta.

Legjobban a bőröket és szőrméket szeretik és így a természetrajzi gyüjteményeket különösképpen kedvelik, azért legnagyobb ellenségeinek tekinthetők.

Kitömött emlősökön a szőrt rágják ki helyenként, madárbőrökön pedig a tollak lárvás állatok és a lábak száraz bőrrészeit rágják.

Tartalomjegyzék

Nagy ügyességgel hatolnak be rovargyüjteményekbe, amelyekben működésüket a rovarok gyors szétesése, vagy apró barna porhalmocskák képződése árulja el. Ugyanitt alakulnak át bábokká, amikor a szintén szőrös báb az utolsó felpattant lárvabőrben marad fekve. Balról jobbra: Múzeumbogár Anthrenus museorum L.

Mindegyik a lárvájával.

Hasonlóhozzászólások