Belépőoldal 2018. május 23., szerda


A Dalriada elődjének számító zenekar 1998 január elején alakult, ötfős felállásban, két gitár, basszusgitár, dob, ének felállásban, Sopronban.

A csapat hagyományosabb, klasszikus vonalú heavy/ power metalt játszott, amelyben színesítésképp már akkor is fellelhetőek voltak magyar, kelta folk, és régizenei elemek is .

1999-től 2001-ig a zenekar sorait erősítette egy hegedűs is, akivel a zenekar még inkább elmozdult az akkoriban új, szinte ismeretlen terepnek számító folkos metal irányába.

A korai felállás egy tragikus halálesetnek köszönhetően esett szét, sajnálatos módon az akkori időszak demófelvételei elvesztek.
A zenekarban maradó tagság sokáig kereste a megfelelő felállást, először Laura érkezett 2001-ben énekesi posztra, majd röviddel utána Tadeusz foglalta el a dobok mögötti helyet.

A Dalriada név felvétele, a felállás teljessé válása, és az első, komolyabb visszhangot kiváltó hangzóanyag, a Walesi Bárdok megjelenése 2003-ban következett be, Varga György csatlakozásával.

A csapat innentől kezdve folyamatosan dolgozik, koncertezik, lemezeket ad ki, jelen van a magyar, és egyre inkább a nemzetközi színtéren is. A sok koncertnek, zenei, és személyi ellentéteknek, és egyéb okoknak köszönhetőleg a 2003 óta tartó időszakban több poszton is tagcsere zajlott le, de ez a zenekar lendületét nem törte meg.

A 2009-ben megjelent Arany- Album felvételei óta a Dalriadával együtt muzsikál lemezen, és a nagyobb koncerten Magyarország egyik kiváló népzenei együttese is, a Fajkusz Banda.
A zenekar a 2011-ben megjelent Ígéret lemezével a német Afm Recordhoz szerződött, így a lemez az egész világon promotálásra, és forgalmazásra került.
A zenekar kiadványainak többszöri Mahasz- listás helyezése, a klipek nézettsége, a koncertek látogatottsága mind jól mutatják, hogy hazánkban, és szerte a világon komoly érdeklődés van a Dalriada- féle epikus, balladás, régizenés, regélős- mesélős metalra.

2012 szeptemberében jelent meg a Napisten Hava című új lemez, a hetedik sorlemezként. A zenekar számos koncertet adott az anyag népszerűsítésére, itthon, és külföldön egyaránt, többek között egy kéthetes, intenzív túra keretein belül bejárva Európát , az Arkona, és a Darkest Era társaságában, és Magyarországot a Metal.hu turné keretein belül, megosztott headlinerként. 2013-ban teljes jogú tagként csatlakozott a zenekarhoz fúvós népi hangszereken Csete Ádám, aki addig vendégzenészként színesítette játékával a Dalriada hangzását.

A 2013 év első felét a csapat Laura szülési szabadsága miatt pihenőn töltötte, majd a koncertezés ismét beindult, és megrendezésre került a zenekar tíz éves születésnapját megünnepelni hivatott hatalmas születésnapi koncert Budapesten. A csapat lendületét azonban egy tagcsere törte meg némileg: 2014 elején, Ungár Barnabás billentyűs, 5 közös év után távozott a zenekarból, megüresedett helyét Szabó Gergely "Szög" vette át, akivel a Dalriada befejezte az új lemez, az Áldás megírását, és 2015 elején stúdióba vonult. Az új lemez megjelenése szeptemberre várható, ám előtte a tervek szerint érkezik júliusban, a Hammerworld Magazin mellékleteként egy best of válogatás is, Mesék, Álmok, Regék címmel, amelyen a zenekar legfontosabb nótáinak újrakevert verziói mellett egy akusztikus, és egy vendégénekessel rögzített dal is helyet kap majd.

A Dalriada hanganyagok kronológiai sorrendben:

- Walesi Bárdok demo-CD (2003)
- Fergeteg (2004)
- Jégbontó (2006)
- Kikelet (2007)
- Szelek (2008)
- Arany - Album (2009)
- Ígéret (2011)
- Napisten Hava (2012)
- Mesék, Álmok, Regék - Best of válogatás (2015)
- Áldás (2015)

Dalriada 2015:

- Binder Laura, ének, vokál
- Ficzek András, gitár, ének, vokál
- Németh- Szabó Mátyás, gitár
- Molnár István, basszusgitár
- Szabó Gergely "Szög", billentyűk
- Rieckmann Tadeusz, dobok, ének, vokál
- Csete Ádám, népi hangszerek

A Fajkusz Banda:

- Fajkusz Attila, hegedű, ének
- Szőke Gergely, brácsa, koboz, akusztikus gitár
- Szőke Ernő, nagybőgő, ütőgardon, ének

Koncertek

Közösségi média

Koncertszervezés

Horváth László
+36-20-339-76-48
horvath.laszlo@zombie11.hu
www.zombie11.hu