Féregről álmodott

Krúdy Gyula: Álmoskönyv - Tenyérjóslások könyve

Láng Zsolt: A féregről álmodott nő. Koinónia, Kolozsvár, Kritika— Kritika …az olvasó könnyedén azt hiszi majd, e könyv a nőkről szól, pedig nem.

Horoszkóp, tarot jóslás, asztrológiai kalkulátorok

A nőkről szóló könyveket nők írják. Itt pedig egy férfi a szenvedő alany, kúszó-mászó, szerelmes kamasz, aki a nő nyomát kutatja, tűzön-vízen, a falon át, utakon, és a nőről álmodik; úgy álmodik, féregről álmodott ő is nő volna… Láng Zsolt női, mind egytől egyik, még az utolsó elbeszélés tárgya is, a szomszéd nő, mind egy szálig hagyják magukat.

Kiszolgáltatják, odadobják - megörvendeztetik, veszélyeztetik féregről álmodott megkeserítik a férfi életét, romba döntik az elbeszélőt, az álom mély kútjába száműzik, majd elutaznak vagy ott maradnak, ahova a narrátor ellátogatott, és az igazság azonnal olyanná válik a könyvben, mint egy női fátyol mögé rejtett kincs. Ahogy az écriture féminine állítja.

A férgek meg tudják szelídíteni az immunrendszert? Science, Fordítás, kivonat: Mezei Elmira A kutatók azt vizsgálják, vajon a férgek nem volnának-e megfelelő "gyógyszerek" a gyulladásos bélbetegségekre és más hiperimmunitással járó betegségekben. A Science munkatársa ennek járt utána. A Google adatkezelési elvei Nemrégiben egy, a Félelem Faktor című TV-s valóság show-ra emlékeztető mutatványban több tucat önkéntes résztvevő gurított le egy pohár, élő parazita féregtojással teli energiaitalt.

A kincs azonban nincs sehol, semmi sem igaz, minden csak kitaláció, írói fogás, a szerelem és a házasság kifürkészhetetlen pillanatai ugyanakkor hétköznapi áramütések. Két szervezet külön működése e könyv.

Hős volt? Vagy áruló? Vagy bűnbak?

De ebben sem vagyok biztos. Mert nincs igazság, alapos ismeret, női vagy férfi; csakis az emlékezet működteti e szövegeket, féregről álmodott futnak a szálak, néha egészen elkeveredik a figyelem.

Az embermilliókat. Úgy van, úgy, Csak addig szép e föld, csak addig éden, Míg rajta egy pár ember él csupán. Vesszen ki hát Ez a bünös, elaljasult emberfaj Valóban úgy is itt az ideje. E pillanatban és egyszerre, mintha Hetet-havat repültem volna át, Lelkembe a sugallat, mely szerint Vágyam körülbelül már teljesűlt: Elpusztul e föld, közelít a vég!

Az olvasó gombolyít. Nincs következmény, semmi sem biztos.

féregről álmodott

De hova vezetnek e történetek nőkkel? Nem is csupa nő ez a könyv. Sokkal több, mint a nők lehetnek önmagukban: az előrelátás bukása [Az időlátó], a megfigyelés kudarca [Egy talált zsebkendő megtisztítása], a kémkedés paródiája [A szomszéd nő].

Az Ótestámentumban Ábrahám álmodik, a próféták látásai se egyebek álmoknál. Da-Niel Dániel próféta például "meglátta" az elmúlt világháborút, és annak végét pontosan jövendölte. Valamennyi bibliai próféta álmodik a Megváltóval. A zsidók még ma is várják. A régi Egyiptom, Szíria, India álmai telve titokzatosságokkal, amelyek között a csillagvizsgáló se tud eligazodni.

Ez például három szempont. Csakhogy e váratlan bukásokat mind férfiak féregről álmodott el, önmegfigyelés közben. Sokszor, az olvasás folyamán eldöntetlen marad, nárcisztikus önvallomás vagy a nőről való írás magasművészete-e a szerző tétje? E kérdés - méghozzá igencsak ez utóbbi felvetés javára - az utolsó történetben dőlt el számomra.

Féregről álmodott már nem a mitológia, az irodalmi hagyomány szervezi a szöveget, nincs utalás és illúzió, csakis a csupasz megírás, az én lemeztelenítése folyik át a nyelvbe. Félve írom, az írás itt az autobiografikus üggyé válik.

Miről álmodnak a diófélék: erdei, nagy, mogyoró? Mi a dió?

Tizenöt radikálisan különböző féregről álmodott olvasunk. Felépítésében egyik sem másolata a másiknak, sőt elbeszélőire nézve nem is feltétlen mindig egy férfi hang, beszéd osztja meg velünk élményeit. A narráció folyton eltér, az építkezés képes minden szövegben megújulni, új formát ölteni és a "hős" új terepen, tájon megmutatkozni.

Ám - és ez magas fokú rafinéria - a különböző elbeszélői szövegeket féregről álmodott metaforák ismétlődnek, újra és újra visszatérnek a féregről álmodott, egyre fokozódó történetekben, így az utazás, a mitológia, az eredet, a születés, az idegenség vagy maga a nő, a női test, a megcsalás, a szeretkezés és a halál is fogalom, a tragikus végkifejletek fogalmai.

Álomszótár

De ugyanígy fogalom a házasság is, a beszélő kész folyton kitörni belőle és újabb történetekbe írni magát. Láng Zsolt írásművészetének ereje e kimért, ám önmagukban kegyetlen történetek megformálásában van. S ez itt nem közhely, vagy más néven elbeszélői toposz, hanem egy a mai irodalomban máshol oly sokszor elkeveredett, kidolgozatlan tudás.

 • Akkor a vizsgálatok szerint több tízezer rajzot sikerült a kártevőnek ellopni, ezek döntő többsége perui számítógépekről került illetéktelen kezekbe.
 • Milyen ételek károsak a férgekre
 • Kerekféreg kezelés tünetei
 • Népi jogorvoslatok a paraziták eltávolítása után
 • Leipzig,
 • Féreg tojás diéta pirula

Miközben - ahogy az imént - fogalmasítani lehet azt, miről ír, annyira nehezen lehet megfogni vonalvezetését, ugrásait, töréseit. A figyelmes olvasó több áthallásnak is tanúja, de a legtöbb eltévedését persze magának köszönheti.

S még ha nem is vesz észre egyszerre mindent Láng Zsolt regényeinek tudás-szövetéből, még ha el is fárad olykor, és képtelen a sorok között kutatni, szeret a felszínen utazni, vagy féregről álmodott állni egy leágazásnál, szóval még ebben az esetben is e bizonyára majd méltatlanul a regények mögé rendelt elbeszéléskötet soraiban rengeteg élvezetet fedezhet fel, sőt.

 1. Hős volt?
 2. Parazita orvoslás három
 3. kaiju - Szómagyarító
 4. Hogyan lehet kezelni férgek férgek
 5. Testtisztító termék a fogyáshoz

Ugyanis kivétel nélkül, mindenhol izgalmas elágazások tanúi vagyunk az utazás alatt. Ami az írás utalás-jellegét illeti, olyan több ág is felfedhető féregről álmodott elbeszélések meta-terében, melyek "konkrétumai ellenére" belehelyezhetik e könyvet a szövegirodalomba, ilyen ág Oedipusz története és Ransmayr Az utolsó világának hangja Az időlátó című elbeszélésben; Kosztolányi A bolgár kalauzára utaló A bolgár kalauznő; Goethe és Ingeborg Bachmann Itáliai utazása Klagenfurtból az Alpokon át a Római utazás című elbeszélésben, a Tandori-allúziók és Oravecz Imre szeptembere az Egy talált zsebkendő megtisztításában; Kafka A Saint Nasarde-i kolostorban, és még lehetne tovább ágazni, a szöveg hálói mentén haladni.

Az olvasás igazi kutatómunka, ami csak remekműveknél adatik meg.

Keresés űrlap

Nem fecseg a felszín. A férfi ez utóbb említett elbeszélésben például egy féreghez hasonlítja magát. Azért említem ezt, mert az olvasó könnyedén azt hiszi majd, e könyv a nőkről szól, pedig nem.

Itt pedig egy férfi a szenvedő alany, kúszó-mászó, szerelmes kamasz, aki a nő nyomát kutatja, tűzön-vízen, a féregről álmodott át, utakon, és a nőről álmodik; úgy álmodik, mintha ő is nő volna Római utazás. A könyv legerősebb férfihangja A szomszéd nő című elbeszélésben áll bosszút egy nőn. Gyűlölet és szerelem, szeretkezés és bosszú, születés és halál kínos közelsége együtt írják e szöveget.

agyagos parazita kezelés vegyes helminthiasis

S végül itt, ezen elbeszélés végén sem az elbeszélő hal meg, hanem a nő. Láng prózájának fő ere a mondat formája, mely folyton életben tartja a jelentéseket.

 • Miről álmodnak a diófélék: erdei, nagy, mogyoró? Mi a dió?
 • Az aszcariasis egészségügyi vizsgálata
 • Féreggyógyszer 6 hónapos csecsemők számára

A motívumok megválasztása, az inventárszerű írásmód, az összhang csak másodlagos tényezők, de erre is ügyel persze az alanyi narrátor. Amennyiben az írót ebben az esetben joggal előadó rétornak tekintjük, aki történteit, utazásait, egzotikus élményeit kívánja megosztani velünk, érdemes megfigyelni felütéseit. Néhányat idemásolok, hogy lássuk mérnöki módszerét.

a keresztezett féreg összes antitestje intoxikált ár Zaporizhia ban

Álljon itt tehát egy kollázs az elbeszélések kezdőmondataiból, melyek meglepő hálóval is szolgálnak.

Hasonlóhozzászólások