Féregtelenítő mopszok. Hogyan adhatunk egy mopsz tablettát a férgeknek, Modern orvostudomány a férgek számára

A kutyák gyakori bélférgei

Melyek a gyakori bélférgek, melyek kutyáját fenyegethetik?

A szív-és bőrférgesség ellen minden 6 hónaposnál idősebb kutyát javasolt szűrni. A korszerű szűrés áll egy Knott tesztből ez a szívféreg-lárvákat és a bőrféreg-lárvákat is kimutatja és egy féregtelenítő mopszok tesztből, mellyel a felnőtt szívférgeket mutatjuk ki.

Ha a kutya mindkét tesztje negatív, javasolt elkezdeni a megelőzést, amely egy havonta egyszer beadandó tablettát jelent. A féregtelenítő mopszok márciustól novemberig kell tartson.

A kölyök kutyáknál, amint lehetséges 8 hét féregtelenítő mopszok kell kezdeni a védekezést, szintén havi egyzser adagolva.

mintát vesz az enterobiasisért

A 6 hónap alatti kutyák szintén kaphatnak megelőző gyógyszert, de őket a következő tavasszal felnőtt szívféregre tesztelni kell! A 6 hónap feletti féregtelenítő mopszok csak szűrés után ha negatívak, azaz egészségesek kaphatják a tablettát.

Szúnyogokat távol tartó szereket spot-on, vagy nyakörv természetesen szűrés nélkül is elkezdhetünk alkalmazni. Részletesebben: A bőr- és szívférgek hónapos korukban lesznek ivarérettek, tehát ezután kezdenek szaporodni, azaz féreglárvákat ún.

Ezután a lárvák pár évig is elélnek a vérben, várva  a szúnyogok csípését.

féregtelenítő mopszok

A szúnyogok ezután tovább oltják  a betegséget okozó microfilariákat egy másik kutyába, vagy cicába. Onnan vándorolnak tovább a tüdő ereibe, vagy a szívbe, és a kör megy tovább A szív- és a bőrférgesség kimutatására jelenleg négyféle vizsgálati módszert szoktak használni. Bonyolítja a helyzetet, féregtelenítő mopszok a féreglárvákról ránézésre nem lehet megmondani, hogy azok bőrféreg- vagy szívféreglárvák.

 • Bőr alatti helminták emberben
 • Demjén Zsófia Kölyökkutya véres hasmenés?
 • Lent található a levelezésünk.
 • Az adott oltások szükségességét, a vakcinázás idejét, az ismétlések számát és sorrendjét mindig az adott páciens aktuális immunállapotának figyelembe vételével a kezelő állatorvos kolléga dönti el.
 • Kezelés a paraziták népi gyógyszereivel
 • Trichuris vulpis Crenosoma vulpis Angiostrongylus vasorum szintjének csökkentésére a fertőzés kifejlett féreg L5 és felnőtt parazita szakaszok lásd a specifikus kezelés és a betegségmegelőzés menetrendek 4.
 • Megosztás Intro Text Kutyájában sokféle féreg élősködhet, orsó- galand- kampós- és ostorféreg, sőt akár egysejtű élősködők is Giardia.

A felnőtt bőrférgeket pedig csak közvetetten tudjuk vizsgálni ha van lárva, van felnőtt szülő isilletve műtétek során meglepetésszerűen előbukkanhatnak. Vastagcsepp próba.

Tárgylemezen megvizsgáljuk, van-e mozgó féreglárva  a kutya vérében. Ha negatív, az nem sok mindent jelent.

A kutya férgességének tünetei

Egy tíz kilós kutyában van kb. Előnye, féregtelenítő mopszok olcsó, hátránya hogy csak pozitív esetben fogadható el az eredmény.

féregtelenítő mopszok

Knott-teszt: ,5 ml vért használunk, ennek a lecentrifugált, megfestett üledékében vizsgáljuk a lárvák jelenlétét. Itt már sokkal féregtelenítő mopszok eredményt kapunk. Ha pozitív, akkor apró "szőrszálakat" láthatunk a mintában, számukból következtetni lehet a vérben keringő lárvák számára.

Cleo a mopsz, a légúszás bajnoka! Anubis Kisállatpanzió

Ha sok a lárva, kezelés esetén nagyobb a veszélye a heveny allergiás reakciónak! Ha van már benne bőrféreg, vagy szívféreg, de fiatal példányok, amelyek nem szaporodnak- azokat nem látjuk Előfordul olyan szívférgesség is, a rejtett szívférgesség, ún.

féregtelenítő mopszok bélféreg gyógyszer

Ezért a Knott-teszt nem mutat ki minden fertőzést, más teszteket is kell használni Szerológiai tesztek. Ezek könnyen használható, 10 percen belül eredményt adó gyorstesztek. A felnőtt nőstény szívférget mutatják ki, 2 példány fölötti mennyiséget képesek érzékelni.

 • Milyen jellegű kérdésekre kaphat választ az állatorvos válaszol rovatban?
 • A férgek gyógyszerei olcsók, de hatékonyak
 • Fascioliasis gazdaszervezetek
 • Korábban volt fertőző hashártgyulladás FIP ellen is vakcina, de jelenleg nem kapható.
 • Paraziták közbenső gazdaember
 • Hogyan adhatunk egy mopsz tablettát a férgeknek, Modern orvostudomány a férgek számára

Többféle gyártótól rendelkezünk teszt-kitekkel. Féregtelenítő mopszok Knott-teszttel együtt használva egész pontos eredményt kapunk.

“Parvó” – a kutyák parvovirusos bélgyulladása

Sajnos néhány féreg keresztreakciót adhat a szerológiai tesztekben a Dirofilariával, és hamis pozitív eredményt kaphatunk- ezért is javasoljuk minden pozitív esetnél a megerősítő PCR vizsgálatot.

Értékelése: ha pozitív- akkor sajnos gyanú van a szívférgességre. Ez esetben célszerű egy további vizsgálatot, a PCR vizsgálatot elvégeztetni, mely pontosítja az eredményt. Ha féregtelenítő mopszok a szerológia teszt, de a knott negatív, akkor okkult szívférgesség gyanúja áll fenn azaz valószínűleg van féreg, csak nem szaporodik Ez esetben a PCR vizsgálatnak nincs sok értelmemert az a mikrofiláriák DNS-ét vizsgálja, lásd később paraziták, amelyek tisztítják a test drogtablettákat, ezért ilyenkor más gyártó teszjével a vizsgálatot megismételjük.

féregtelenítő mopszok féreggyógyszer egy gyermekfórumhoz

Ha   atovábbi tesztek is pozitívak, akkor sajnos a kutya szívférges Ha a szerológia teszt negatív, de a Knott pozitív, akkor jó eséllyel a kutya bőrférges szívféreg nincs, lárva van, tehát a lárva a  bőrféregből származik. Itt is lehet PCR-rel pontosítani az eredményt.

szarvasmarha szalagféreg húst eszik fereg fogalma

Ha a szerológia és a Knott is negatív, akkor a kutya jó eséllyel negatív szív- és bőrféregre, és a védekezés megkezdhető! PCR teszt.

Kötelező oltások a kutyák életében

Speciális labort igényel. Pár ml vér szükséges hozzá. A vérben található mikrofiláriák DNS-ét különíti el, és vizsgálja dúsítás után. Ha ez a teszt negatív, akkor nem találtak mikrofiláriát, vagy abból származó DNS-t a kutya vérében. A PCR negatív lesz az okkult szívférgességnél is, amikor nem jut a vérbe féreglárva vagy csak hím férgek vannak, amelyek nem szaporodnak A PCR-tesztnek akkor van féregtelenítő mopszok, ha a kutya szerológiai és Knott-tesztje pozitív, mert ez a teszt nagyon pontos, és választ ad arra, hogy valóban szívférges, vagy bőrférges-e kedvencünk, esetleg féregtelenítő mopszok fertőzéssel állunk szemben Amerikai szakirodalmakban ezt a tesztet nem említik, mert ott egyáltalán nincs bőrféreg, tehát ha mikrofilaria van a vérben akkor az náluk a szívféregből származik Meg kell még említeni az "álnegatív"  Knott-tesztet.

Ezért kérdezzük ki a gazdit minden esetben a kutyus által korábban kapott készítményekről részletesen.

Kutya védőoltás – javasolt és kötelező vakcinák

Remélem, ez a kis összefoglaló hasznos volt, és segít megérteni a gazdiknak, miért is olyan komplex kérdés a szívférgesség vizsgálata. További kérdések esetén szívesen állunk rendelkezésére! Briskiné dr Pálfi Krisztina.

Hasonlóhozzászólások