Toportyanféreg hangja. Account Options

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
  • Platyhelminthes planaria coelomikus üreg
  • Kína hálás a magyar segítségért, ezt viszonozzák most.
  • Emberi férgek kezelésének megelőzése
  • Ha elszaporodik az aranysakál a Jászságban, komoly károkat okozhat | SZOLJON

Meglehetősen megosztja a véleményeket. Vannak, akik örülnek, hogy ez a Kárpát-medencében őshonosnak számító ragadozó ismét mutatkozik vidékünkön, mások viszont rémülten, már-már hisztérikusan állnak a jelenség előtt, attól tartva, hogy a toportyanféreg hangja forgó ragadozó tetemes, helyrehozhatatlan károkat okoz akár a vadállományban, akár a háziállatok körében.

toportyanféreg hangja helminthiasis megelőzése és kezelése

Aranysakál Illusztráció Az elmúlt években puskavégre került néhány aranysakál Topolya környékén. Szám szerint hét állat került terítékre.

Pacsér határában, Svetićevo környékén, valamint Bajsa határában lőtték a szóban forgó sakálokat. Az aranysakál, régies nevén toportyánféreg, csikasz vagy nádi farkas a múlt század első feléig még előfordult a Kárpát-medencében, így vidékünkön is. Az, hogy eltűnt a környékünkről, nem kizárólag az üldözésével magyarázható.

Rohamosan terjed a toportyán Magyarországon Molnár Orsolya Az őshonos, nádi farkasnak vagy toportyánnak is nevezett ragadozó valóban képes arra, hogy a szabadon tartott nyájból megpróbáljon elragadni egy juhot, de jellemzően inkább kisrágcsálókat fogyaszt. Ha találkozunk vele, valószínűleg csak egy pillanatra látjuk majd.

toportyanféreg hangja Az egyre intenzívebbé váló mezőgazdaságnak köszönhetően az aranysakál és más vadállatok élőhelyei is beszűkültek. Évtizedeken át nem látták, nem hallották a sakált, az elmúlt toportyanféreg hangja azonban újra megjelent. Fontos eloszlatni néhány tévhitet: magyarországi kutatások bebizonyították, hogy az aranysakál fő táplálékát legnagyobb részben kis emlősök alkotják, főként a mezei pocok.

Az emberektől fél, tehát nem merészkedik a közelébe, így nagyon kicsi az esély arra, hogy a sakál emberre támadjon.

toportyanféreg hangja

A nagy testű emlősök levadászására vagy egész birkanyájak lemészárlására a mérete miatt aligha képes. És, bár lábra keltek efféle hírek is, egészen addig nem lehet tényként kezelni őket, míg az elejtett sakálok gyomor- és béltartalmának a vizsgálata alá nem támasztja ezt. Ennek híján a híresztelések pusztán találgatások.

toportyanféreg hangja gyógyszer babaférgek számára

Akörnyékünkön elejtett hét sakál kapcsán merült fel a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület tagjainak körében a sakál-monitoring ötlete. A monitoring segítségével megállapítható, hogy egy adott területen van-e megtelepedett sakál vagy esetleg sakálcsalád.

Tartalomjegyzék

A sakál ugyanis családi kötelékben él, nem falkában. Az egyesület aktivistái április folyamán kiszálltak azokra a helyszínekre is, ahol korábban a vadászoknak sikerült lelőniük az aranysakálokat. A magyarországi kutatások eredménye azt igazolta, hogy ha egy területen van sakál, akkor az a lejátszott sakálhangra válaszolni fog.

Támogass te is! A szomszédos országokból átvándorolt aranysakál veszélyezteti Veszprém megye apróvad- és őzállományát — tájékoztatta a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A nádi farkasnak, toportyánnak, toportyánféregnek vagy csikasznak is nevezett aranysakál Sümeg térségében bukkant fel először, de az első példány pár hónap múltán eltűnt. A nádi farkas folyamatos jelenléte Tótvázsony környékén kezdődött től: akkor egy párt regisztráltak, majd rövidesen egy egész populáció alakult ki és vette birtokba a toportyanféreg hangja. A hazánkban korábban kipusztult, eltűnt ragadozó vad a dél-szláv háború hatására fokozatosan ismét megjelent az országban.

Ezért a monitoring alkalmával a sakálcsalád hangja, valamint öt percnyi szünet után a mérgező vásárlás Chernigov sakál üvöltése után abban reménykedtek, hogy a valahonnan válasz érkezik. Bajsa határában helyi vadászok is csatlakoztak a monitoringot végző csapathoz.

Navigációs menü

Jósvai Lajos és Burcsár Igor vezetésével a környezetvédő egyesület tagjai ellátogattak arra a helyre, ahol egyik vadászat alkalmával egy aranysakál is terítékre került. Az éjszakába toportyanféreg hangja akciók során több helyszínt toportyanféreg hangja meglátogattak a topolyai környezetvédők, és ezek mindegyikén kutatási céllal elvégezték a sakálhangozást.

hogyan néz ki egy féreg és féreg

Az akció során azonban egyik helyszínen sem kaptak választ, vagyis az aranysakálhangra nem érkezett válasz. Ennek tükrében kijelenthető, hogy a vizsgált területeken nincs megtelepedett aranysakál. A lelőtt egyedek valószínűleg kóborló példányok voltak.

  • Index - Bulvár - Toportyánféreg-invázió Veszprém megyében
  • Profilaktikus szer férgek számára férgek számára

Egyelőre tehát nem ad okot aggodalomra az aranysakál megjelenése.

Hasonlóhozzászólások